Skip to main content

Het regent prijzen voor succesvol Albeda Horecacollege

  • Geschreven door Jan Rijksen
     op 16 mei 2023

Het was weer driedubbel feest in Slovenië voor onze studenten Dianthe Paalvast en Shania Bouman. Beide talenten volgen de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw bij Albeda Horecacollege. Met hun passie voor cocktails wisten ze voor de zóveelste keer een jury omver te blazen. Dankzij hun skills en presentaties veroverden ze dit keer drie eerste plekken bij de 17th G&T Cup student bartending competition.

Shania werd geroemd met twee medailles voor technical skills en best cocktail decoration. Dianthe Paalvast werd eerste met best cocktail presentation and story.

Bloemen en kruiden

“Voor mijn story tijdens de wedstrijd heb ik Japan gekozen,” vertelt Dianthe enthousiast. “Het is een prachtig land! Ik kijk graag naar films en series waar de Japanse tekenstijl tot leven komt en heb regelmatig Japanse kleding aan. Mijn verhaal ging over een jonge, aantrekkelijke prins die de wereld afreist om ingrediënten bij elkaar te zoeken voor een true love poison cocktail, waarmee hij zijn toekomstige vrouw kan laten ontwaken uit een diepe slaap. Er zijn oneindig veel mooie bloemen en kruiden in Japan te vinden, dus het thema van de wedstrijd paste ook perfect. Ondanks een gezonde wedstrijdspanning, lukte het mij toch een mooie cocktail te presenteren, met de eerste prijs als resultaat. Hoe mijn passie voor cocktails is ontstaan? Op de middelbare school zat ik in een hele onrustige klas; de enige die ons rustig kreeg, was een kunstenaar die op een dag voor ons ging goochelen met van alles en nog wat. Dat inspireerde me om met cocktails aan de slag te gaan en zo ben ik in de horeca en bij mijn opleiding terecht gekomen. Het excellentieprogramma binnen Albeda Horecacollege voor studenten die nog meer uitgedaagd willen worden en aan (inter)nationale wedstrijden mee willen doen, leek me wel wat. Samen met Shania en nog meer studenten hebben we er zoveel plezier in. We motiveren elkaar enorm, maar onze grootste inspiratiebron is meneer Munts. Hij zorgt met al zijn energie dat we allemaal het beste uit onszelf halen!”

Een wauw-effect

“Ik vind het elke keer weer een eer om de studenten te coachen en ondersteunen bij hun duels,” vervolgt Ferdi Munts, docent bij Albeda Horecacollege en het excellentieprogramma. “Dat begint al met intensieve voorbereidingen, maar ook in het land zelf, waar we vaak ook wat van de cultuur proberen op te snuiven en ontspanning zoeken voordat de strijd begint. Dit evenement werd georganiseerd door studenten van Vocational College for Hospitality, Welness and Tourism Bled. Er waren 32 deelnemers van 18 scholen uit 6 verschillende landen. Samen met Zadkine en Mondriaan kwamen we uit voor Nederland. Niet alleen onze studenten van Albeda waren succesvol, maar ook Catharina Philips van Mondriaan verdiende de prijs van best use of sponsored products. Samen met collega’s en vakgenoten vieren we de successen van de studenten, maar beuren elkaar ook op als de resultaten wat achter blijven,” aldus docent Ferdi Munts.

“Het is zó leuk om allemaal nieuwe mensen te leren kennen en onbekende cocktails te proeven,” zegt Dianthe. “Elk land doet het toch weer op een andere manier. Wat ik belangrijk vind is niet alleen iets waanzinnig lekkers maken, maar ook een lach op iemand zijn gezicht toveren. Een echt wauw-effect creëren, dat is mijn doel!” besluit Dianthe.