Skip to main content

Focus op Vakmanschap: en de veranderingen voor u als leermeester

Wat is de bedoeling van Focus op Vakmanschap:

  • Samenvoeging van alle Kenniscentra (zoals Kenwerk) per 1 januari 2015 binnen SBB (Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) www.s-bb.nl
  • Intensivering (verkorten) van de onderwijstijd. Dit houdt in dat de onderwijstijd efficiënter ingezet gaat worden t.b.v. de kwaliteit voor de student. Er ontstaat een goed evenwicht tussen het leren op school en in de praktijk. Er is veel aandacht voor rekenen, taal en loopbaan oriëntatie. Hierdoor wordt de onderwijsprestatie van de student bevorderd en is er minder voortijdig schooluitval.
  • Nieuwe kwalificatiedossiers. Invoering mag vrijwillig per 1 augustus 2015.
  • Per 1 augustus 2016 verplichte invoering.  

Meer weten?  Lees verder

NIEUWE OPZET KWALIFICATIEDOSSIERS : ALS VOORBEELD IS HET DOSSIER KEUKEN GEBRUIKT afbeelding keuzedeel

Het basisdeel: (dossier keuken)

Het basisdeel beslaat 50 % van de opleiding. In dit basisdeel is het gemeenschappelijke deel beschreven van opleidingen. Deze bestaat uit:

  • De beroepspecifieke onderdelen. Dit betreft gemeenschappelijke kerntaken en werkprocessen voor het gehele kwalificatiedossier (met eventueel aanvullende eisen per profiel). Is 35% van het basisdeel. 
  • Daarnaast vind je hier ook de generieke leerstof zoals: Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap en voor niveau 4 ook Engels. Is 15% van het basisdeel.

Het profieldeel: (dossier keuken)

Dit deel beslaat 35% van de opleiding. Hierin zijn de beroepspecifieke kerntaken en werkprocessen van de opleiding beschreven. Profieldelen zijn in het dossier keuken dan: Kok – Zelfstandig werkend kok – Leidinggevende keuken – Gespecialiseerd kok

Het keuzedeel:

Dit deel beslaat 15% van de opleiding en kan worden ingezet als een verbreding of verdieping van de gekozen opleiding. Ook specifieke regionale invulling kan in dit keuzedeel worden opgenomen. De student is verplicht om (een aantal) keuzedelen te volgen. Voorbeelden: Gezonde voeding, Duits enz.

De kwalificatie (examen):

Het basis– en profieldeel komen in aanmerking voor kwalificatie. Het keuzedeel is verplicht, maar telt niet mee voor het behalen van het diploma. De resultaten van de keuzedelen worden wel op het diploma vermeld.

Bekostiging en nieuwe uren norm van het onderwijs:

De bekostiging van de Mbo-opleidingen is veranderd. Voorheen maakte het niet uit hoe lang een student bij een opleiding was ingeschreven. Een school kreeg geld per ingeschreven student. Vanaf komend jaar is dat anders: Naarmate een student langer in het MBO verblijft, krijgt een ROC daar steeds minder geld voor. Na 4 jaar wordt dat bedrag gehalveerd, en in het 7e jaar krijgt een school niets meer voor die student. Het stapelen van opleidingen (2 jaar niveau 2, dan 2 jaar niveau 3, en dan 2 jaar niveau 4) wordt dan financieel erg onaantrekkelijk. De meeste ROC’s zullen hierom de nieuwe studenten op het hoogst haalbare niveau inschrijven.

Een voorbeeld: Een nieuwe student voor het beroep kok met een vooropleiding VMBO-kaderberoepsgerichte leerweg of theoretisch/gemengde leerweg, heeft een instroomrecht op niveau 4, bijvoorbeeld Leidinggevende keuken. Deze opleiding duurt 3 jaar. De student zal direct van het VMBO worden ingeschreven in de opleiding 'Leidinggevende keuken'. De student zal over het algemeen in het 1e studiejaar met het programma van niveau 2 beginnen en in het 2e jaar het programma niveau 3 afsluiten. In het 3e jaar van de opleiding zal de student aan het leidinggevende deel van de opleiding beginnen. Hij krijgt uiteindelijk na 3 jaar het diploma 'Leidinggevende keuken'.

Voor het bedrijfsleven (BPV/stage) is bovenstaande omschrijving heel belangrijk omdat de nieuwe student meestal pas de leeftijd van 16 jaar heeft en (vaak) nog onwetend is in de praktijk.

Vanaf komend jaar zal het hierdoor vaker voorkomen dat een student na het vmbo niet vanzelfsprekend de niveau 2 opleiding 'Kok' volgen. Een hoger vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte leerweg of theoretische leerweg) geeft ook recht op instroom in een hogere mbo opleiding. Het zal dus vaker voorkomen dat een eerstejaars student stage komt lopen voor zelfstandig werkend kok, maar eigenlijk pas toe is aan het aanleren van de (basis)vaardigheden van kok.

Het instroomniveau wordt dus afhankelijk van het niveau van de vooropleiding van de student. Bovenstaand voorbeeld geldt ook voor het gastheerschap!

Tip: Wij adviseren u tijdens het sollicitatie gesprek met de leerling te vragen naar vooropleiding en werkervaring. Ga er bijvoorbeeld niet per definitie van uit dat een sollicitant voor een niveau 3 opleiding ‘zelfstandig werkend kok/gastheer’ al een niveau 2 basisdiploma kok/gastheer heeft behaald.

 

De nieuwe uren norm: (Intensivering Onderwijs)

De nieuwe uren norm heeft een vastgesteld minimaal aantal studiebelasting per jaar, welke wordt verdeeld in contacturen op school en in de BPV. Voor de BOL opleidingen geldt met ingang van 1 augustus 2014 onderstaand overzicht:

Opleiding Onderwijs uren (minimum) BPV uren (minimum) Vrij Totaal
Entree 600 Geen minimum vrij 1000
1-jarige opleiding 700 250 50 1000
2-jarige opleiding 1250 450 300 2000
3-jarige opleiding 1800 900 300 3000
4-jarige opleiding 2350 1350 300 4000

Voor elke BOL-opleiding geldt dat er in het 1e jaar van de opleiding verplicht 700 uur onderwijs op school moet worden gegeven. Voor de BBL opleidingen geldt dat er minimaal 240 onderwijsuren en 610 BPV uren geprogrammeerd worden per schooljaar. Voor beide opleidingsvarianten worden de genoemde uren in klokuren uitgedrukt.

Voor meer informatie over Focus op Vakmanschap kunt u terecht op www.mbo15.nl

Wilt u meer weten over de invoering van de nieuwe kwalificatiedossiers, kijk dan op www.herzieningmbo.nl Hier worden de nieuwe dossiers in korte instructiefilmpjes heel helder en duidelijk uitgelegd. Voor iedereen die te maken heeft met het opleiding van studenten in de praktijk sterk aan te raden deze films te bekijken. 

Als u als leermeester vragen heeft over de invoering van Focus op Vakmanschap of u wilt hier iets over kwijt dan kunt u contact opnemen (mailen) met de BPV Coördinatoren van de aangesloten ROC's link

  • Aangemaakt op .