Skip to main content

2 maal GOUD voor studenten van Albeda cluster Hospitality tijdens ‘Bartolomeo Scappi’

  • Geschreven door Jan Rijksen
     op 25 april 2023

Drie studenten van Albeda Horecacollege en Albeda Travel & Leisure College deden van 17 t/m 20 april mee aan de internationale vakwedstrijd ‘Bartolomeo Scappi’. Tijdens deze wedstrijd, die plaatsvond in Bologna, streden Shania Bouman, Ilias Onat en Kristle van der Drift in hun eigen categorie mee voor een finaleplek. De drie talenten vochten als leeuwen en werden tweemaal bekroond met goud!

15 scholen uit alle windrichtingen van Europa deden mee aan de internationale vakwedstrijd, die bestond uit 4 categorieën: Frontoffice & Tourist Accomodation, Barista & Cocktails, Cooking en Food and wine exhibition. Kok Ilias bereidde een heerlijke garganelli pasta met een saus van zwarte knoflook, gorgonzola & truffel geserveerd met gekonfijte citruskip, shiitake en vers geplukte bloemen. Helaas viel hij net buiten de prijzen. Kristle, student travel, kreeg de opdracht om de regio Bologna qua duurzaamheid op de kaart zetten in een multimedia presentatie. Tijdens de 2e opdracht moest ze op professionele wijze een klacht op lossen achter de balie. Dit ging haar goed af! Ondanks dat ze niet in de prijzen viel, kijkt ze met trots terug op de wedstrijd. De Barista-opdracht van gastvrouw Shania liep vanwege de taalbarrière helaas iets anders dan verwacht, maar met de cocktailopdracht maakte ze dit dubbel en dwars goed. Ze imponeerde de jury met haar smaakvolle Honolulu cocktail. Vanwege haar skills, smaaksensaties, garnering en storytelling liet ze een fantastische indruk achter en veroverde ze de gouden plak!

Op het zonnige plein van Castel San Pietro Terme maakte het drietal zich intussen op voor wedstrijddag twee. De happening van het jaar: verkoop met je teamleden de regio Rotterdam! De studenten zorgden voor een totaalbeleving, waarbij ze gasten in een ingerichte Nederlandse stand ‘huiskamer’ ontvingen. Met de aankleding van foto’s van toeristische attracties en mooie verhalen uit onze omgeving, werd de regio Rotterdam nagebootst. Natuurlijk was er genoeg lekkers uit de regio te proeven; Kaas van Kees uit Gouda, stroopwafels van den Berg Gouda, Rotterdamse pindakaas & snoepjes, Gin & Jonnie en jenever uit Schiedam. Met als kers op de taart; cressen en eetbare bloemen van Koppert cress. Dit bedrijf uit Monster is een voorloper op duurzaamheid en biologische kasbescherming en wereldwijd de grootste kweker in microherbs. Een ware eyeopener voor de burgemeester, jury, de lokale horeca en andere Europese horecascholen.

Ondertussen klonk er Nederlandstalige muziek uit de speakers. Gezelligheid met de beste Nederlandse hits van vroeger en nu. ‘’Die fissa was lit’’ zoals studenten dat zouden zeggen. Een heerlijk Hollands feestje op een zonnig Italiaans plein. Met deze opdracht verbluften onze studenten wederom de jury en werd ook dit onderdeel bekroond met goud!

Naast het binnenhalen van deze mooie prijzen, zijn de studenten een ervaring rijker, hebben zij kennis opgedaan, internationale vriendschappen gesloten en last but not least; genoten van de Italiaans keuken. Deze fantastische herinnering werd mede mogelijk gemaakt dankzij de begeleiding van docenten Ferdi Munts, Stefan Everaarts & Jolanda Graal. “Wij zijn heel blij dat we dit drietal mochten begeleiden in Bologna. Hard werken wordt beloond met maar liefst twee gouden medailles!,’’ zegt docent Ferdi Munts vol trots. Ook voor ons is het een belevenis om hier te zijn. Naast het begeleiden van de studenten, bouwen we aan internationale relaties en leren we van andere culturen en onderwijsconcepten. Op naar volgend jaar!’’